DATARAN MERDEKA DITUTUP MULAI ESOK | TERKINI

Number of View: 2626

DATARAN MERDEKA DITUTUP MULAI ESOK | TERKINI,berkuatkuasa 6 pagi esok sehingga 6 pagi Ahad ini,Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan menutup sementara Dataran Merdeka dan kesemua laluan ke kawasan itu.

Menurut Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail, penutupan sementara kawasan tersebut kepada orang awam adalah menurut seksyen 65 Akta Kerajaan Tempatan 1976 dan dikawal di bawah Undang-undang Kecil Kerajaan Tempatan (Dataran Merdeka) (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) 1992.

DBKL sebelum ini menolak permohonan penganjur satu perhimpunan yang mahu mengadakan perhimpunan di Dataran Merdeka Sabtu ini kerana ia tidak bertaraf nasional dan membabitkan kepentingan masyarakat.DBKL telah menawarkan Stadium Titiwangsa di sini, Stadium Badminton dan Stadium Bolasepak Kuala Lumpur di Cheras sebagai lokasi alternatif.

Perbadanan Stadium Malaysia juga dilaporkan bersedia menawarkan Stadium Nasional Bukit Jalil sebagai lokasi perhimpunan manakala pemilik Stadium Merdeka, Merdeka Heritage Trust, juga dilaporkan bersedia mempertimbangkan permohonan penggunaan stadium itu sebagai lokasi perhimpunan.

 

Incoming search terms:

Tags: , , , , ,

0 thoughts on “DATARAN MERDEKA DITUTUP MULAI ESOK | TERKINI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge